Incep seria de articole din zona tehnologiei informatiei cu un articol despre o alternativa la sistemele de operare conventionale folosite in prezent. Motivatia principala este faptul ca sunt din cei in ce mai multi clienti din portofoliul nostru care solicita acest lucru datorita faptului ca sunt nemultumiti oferta curenta de Windows. Ca si alternativa, eu propun o varianta de Linux Mint. Bineinteles, ca majoritatea dintre voi ati auzit pana acum de sisteme de operare de tip Linux. Insa exista in mentalitatea colectiva cateva mituri despre sistemele pe baza de Linux. Iata cateva dintre aceste si argumentele pentru combatere lor

 

  1. Pentru a folosi sistemul trebuie sa cunosti comenzi Linux. Originea mitului isi are doua cauze majore si anume:
  • Faptul ca sistemele de operare linux initiale nu aveau interfata grafica si cine se “ocupa de linux” acum mai bine de 15 ani scria numai comezi pentru a opera sistemul . Sisteme din ziua de astazi au chiar mai multe interfete grafice, lasand utilizatorul sa le aleaga pe cele ce ii plac cel mai mult si le considera mai usor de intrebuintat.
  • Multe dintre exemple de configurare explicate in tutoriale sau forumuri contin sintaxa linux (linii de cod Linux). Acest fapt a aparut pentru faptul ca multe dintre aceste explicatii sunt facute de specialisti Linux si acestia sunt obisnuiti sa foloseasca preponderent “cod” pentru diversele configurari.  Adevarul este ca multe dintre configurari pot face atat din lina de comanda cat si din interfata grafica, uneori doar cu 2-3 click-uri, astfel ramanand la latitudinea utilizatorului cum doreste sa faca confifurarile respective.

2. Este greu de instalat si dezinstalat un astfel de sistem de operare. Zvonul provine din cauza ca sistemele de operare de tip Linux au un tip de partitionare aparte si acestea trebuiesc create pentru a instala si a opera sistemul. Insa, daca ai mai facut instalari de sisteme de operare Windows pana acum, lucrul acesta nu este dificil. Trebuie lasat un spatiu nepartitionat (intre 20 si 50 Gb in functie de tipologia aleasa) si selectat modul automat de partitionare pus la dispozite de programul de instalare. Acesta din urma, in functie de spatiul alocat alege convenabil dimensiunea si tipul partitiilor Linux. Cat despre dezinstalare, pur si simplu se sterg partitiile ce contin sistemul Linux inainte de instalarea altei tipologii de sistem. PS: Sistemul Linux recunoaste partitii de tip Windows, prin urmare nu este necesar sa construiesti alte partitii pentru informatiile care doresti sa le pastrezi.

 

3. Utilizarea LInux este dificila si nu seamana deloc cu utilizarea sistemelor de tip Windows. Originea mitului are mai multe origini. In primul rand: necunoasterea. Pur si simplu din nestiinta, sunt zvonuri de genul acesta pentru ca interactiunea cu astfel de sisteme este limitata si sigurele informatii sunt din auzite. Va invit sa il testati mai mult si apoi sa va dati cu parerea.  In urmatorul rand, este si o chestie de obisnuinta, si se considera ca o data ce vei schimba tipologia sistemului o sa-ti fie greu de utilizat